Enzim-táplálkozás az egészség titka
2008.04.10.
Sokan úgy tartják, az enzimek jelenthetik a megoldást a világméretű egészségügyi válságra.
Hiszen az enzimek lényege az a biológiai erő, amelyet életenergiának, vitalitásnak is neveznek.
De hogyan tudjuk megőrizni, illetve pótolni ezeket?
 
Miközben szinte naponta jelennek meg a legújabb fogyókúrák - nálunk is - csupán egy valamiről feledkezünk el.
Hogy a sok így főzött és úgy párolt, grillezett ételek mellett megfelelő mennyiségű nyers kosztot is magunkhoz vegyünk.
 
Hiszen az egészség, az egészséges táplálkozás - és így a karcsúság, illetve az ideális testsúly - egyik nagy titka potnosan ez: nyers zöldségek és gyümölcsök.
 
Elherdált enzimek
 
Az enzimek ugyanis nem mások, mint a test "munkatársai" az anyagcsere folyamatokban - így az egészség megőrzés és a gyógyítás alapvető kellékei.
 
 A bibi azonban az, hogy születésünkkor korlátozott mennyiségű test-enzimmel jövünk a világra.
 És ennek az adagnak kell kitartania ameddig csak élünk.
 
 A nagyobb baj az, hogy ezt az enzimkészletet meggondolatlanul pazaroljuk is, illetve nem úgy haszáljuk, ahogy kellene.
Minden ételt megfőzünk, megsütünk, megsemmísítve az információkat, melyeket a növények vitamin, ásványi anyag, nyomelem és enzim formájában vettek fel a talajból, napfényből, esővízből, levegőből. 
 
 
 
Ráadásul az alkohol, a nikotin vagy akár a drog fogyasztás - gyors és szándékos rombolást jelent.
 
 
Az emésztőenzimeknek 3 fő dolga van: a fehérje, a szénhidrát és a zsír megemésztése: a fehérjét a proteázok,
                                                                                                                               a szénhidrátot az amilázok,
                                                                                                                               a zsirt a lipázok dolgozzák fel.
 
 Alapesetben az emésztést a táplálékban található enzimek is segítik - így "spórolva" a szervezet a saját enzimkészletével.
 
 
A táplálékenzim-elmélet
 
A betegségek ezen új megközelítése az enzimek - a táplálékban, illetve a szervezetben lévők - szerepét vizsgálja.
 
A főzőtt étel, illetve az ehhez használt hő ugyanis tönkre teszi a táplálékenzi  így a szervezet arra kényszerül, hogy egyre többet és többet termeljen. 
Ettől pedig megnagyobbodnak az emésztő szervek, legfőképp a hasnyálmirigy.
 
Ha azonban a szervezetnek túl sok emésztőenzimet kell előállítania, már nem marad energiája megfelelő mennyiségű anyagcsere enzimet kitermelni, nem tudja helyrehozni a szerveket ért károkat, hogy megvédjen a betegségektől.
 
 
 
A megoldás pedig egyszerű: több nyers élelmet, kellene fogyasztani. 
 
Ugyanis csak a nyers táplálékokban van enzim, amelyeket, ha csak alacsony hő is ér, elpusztulnak.
 
Az enzimek - a vitaminokkal ellentétben - nem bírják a hőt, és már a pasztőrizálás is tönre teszi őket.
 
A legjobb mérce: ha a víz már túl meleg a kéznek, akkor az a táplálékenzimeket is károsítja.
Forrás:Dr. Edward Howell:Enzim táplálkozás